zaterdag 15 december 2012

9 TIPS OM TIJDENS DE FEESTDAGEN NIET TE VEEL TE ETEN...

De feestdagen staan weer voor de deur. Veel gezelligheid die gepaard gaan met hapjes en drankjes. Reuze leuk dat iedereen zich uitslooft om de heerlijkste gerechten te maken voor ontbijt, brunch, lunch en diner. Maar voor je lichaam is dit niet goed. Ongeacht wat je gewicht is, is het beter om niet te veel in een keer naar binnen te werken, maar vijf keer op een dag te eten. Mocht je nu toch alle drie de dagen flink aan de bak moeten bij je vrienden en familie, dan zijn hier tips hoe je er doorheen komt zonder te veel te eten.

1. Vooraf wat eten.
Om de kerstdagen zonder te veel te eten door te komen betekend dat je van te voren thuis al iets moet gaan eten. Neem een gezonde snack, groente, fruit of wat nootjes, voordat je naar je vrienden of familie gaat. Doordat je al iets gegeten hebt vraagt je maag bij aankomst niet gelijk naar al dat lekkers en zit je je niet gelijk vol te stoppen.

2. Durf nee te zeggen.
Met al die mensen om je heen en al die hapjes die langs gaan is het soms moeilijk om nee te zeggen. Wees niet bang dat ze je raar zullen gaan aankijken. Als je iets niet lust of als je vol zit zou je ook nee hebben gezegd.

3. Drink veel water en niet te veel alcohol.
Alcohol bevat een boel calorieen, daarbij ga je van alcohol snel snacken. Drink in plaats van alcohol veel water. hiervan krijg je een vol gevoel en daardoor krijg je niet de neiging om te gaan zitten eten.

4. Behoud  je ritme.
Ga door de feestdagen niet een ander ritme van je dagindeling creeen. Het is belangrijk om goed te bewegen en te slapen. Daarbij blijft het belangrijk om 5 keer per dag iets te eten. Door elke keer iets te eten neemt je lichaam de stoffen geleidelijk op en daardoor eet je minder. As je minder keer per dag eet heb je de neiging om tussendoor wat meer te snacken met slechte voeding, zoals chips of chocola, en ga je bij de lunch en diner te veel eten waardoor het niet meer op te nemen is door je lichaam.

5. Geen sausjes, maar gezonde voeding.
Natuurlijk moet je wel iets eten tijdens het diner. Let er alleen wel op wat je eet. Van alles een klein beetje kan en vooral de groentje en fruit is goed. Liggen er lekkere komkommertjes, tomaatjes of worteltjes, neem ze gerust, maar neem er geen sausje bij.

6. Focus je niet op het eten.
Zorg voor een leuk gesprek met de mensen om je heen, socialize met de mensen om je heen. Doordat je in een goed gesprek bent vergeet je de voeding om je heen, eet je langzamer en daardoor ook minder.

7. Blijf positief.
Mocht je toch iets hebben gepakt waarbij je van te voren met jezelf had afgesproken dat je dat niet zou eten, vergeet het dan gelijk. Begin weer met een schone lei en ga door met je goede voornemen. het gaat je lukken, blijf positief.

8. Ga strategisch in de ruimte zitten.
Mocht je de keuze hebben met waar je gaat zitten of staan, kies dan een strategische plek uit. ga niet aan een tafel zitten waar allerlei lekkere hapjes op staan en ga ook niet bij de bar staan. Zo maak je het jezelf makkelijker om niet aan het eten en het drinken te denken en pak je niet uit gewoonte de lekkernijen die voor je staan.

9. Ga na afloop een blokje om.
Wat goed is voor je spijsvertering en je nachtrust is een blokje om te lopen ongeveer een uur nadat je gegeten hebt. Je spijsvertering komt door het bewegen op gang en zorgt ervoor dat het meeste goed afgevoerd wordt.

We weten allemaal dat het erg moeilijk is om tijdens de feestdagen op gewicht te blijven en om je normale ritme van sporten, bewegen en slaap vast te houden. Mocht je in op de weegschaal staan en toch zijn aangekomen is dat helemaal niet erg. Er is namelijk wetenschappelijk bewezen dat je in de winter wat zwaarder bent dan in de zomer. Dit heeft niets te maken met de feestdagen, maar met de kou buiten. Je lichaam houdt wat meer vet vast om je te kunnen beschermen tegen de kou. In de zomer weeg je minder, want dan heb je de vetten niet nodig om je warm te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire berichten