dinsdag 25 december 2012

8 ALTERNATIEVEN VOOR BROOD MET GLUTEN...

We zijn een land waar veel brood wordt gegeten. Nu moet ik ook zeggen dat ik het persoonlijk erg lekker vindt. Maar ik ben er achter gekomen dat ik niet goed tegen de gluten kan. En ik ben niet de enige. Overal om me heen hoor ik dat mensen last krijgen van brood. Ook wordt het steeds bekender dat brood nadelige effecten kan hebben op je gezondheid. Nu kan je het eten van brood beperken tot maximaal 2 keer op een dag, maar beter zou zijn om het niet meer te eten. Toch is brood wel een voedzaam en gemakkelijk product, vooral om mee te nemen ergens naar toe, Het bevat veel vezels, vitaminen en mineralen die belangrijk zijn voor het lichaam. Volkoren brood bevat meer voedingsstoffen en weinig calorien. Witbrood en bruinbrood bevatten minder voedingsstoffen. Omdat er bij volkorenbrood hele graankorrels gebruikt worden. Mocht je last krijgen van het brood, dan kan het zijn dat je een glutenallergie hebt. Ook bij een bepaald soort hooikoorts komt een allergie voor tarwe voor. Dit laatste hoeft niet, maar zou wel kunnen. Maar wat kun je dan wel eten? Ik heb 8 alternatieven voor je op een rijtje gezet.

1. Glutenvrij brood.
Het spreekt voor zich, je kunt niet tegen gluten, dus je maakt brood waar geen gluten in zitten. Je kunt het op veel plaatsen kopen en er bestaan ook glutenvrije broodmixen. Wel zitten er meer koolhydraten in glutenvrij brood. Ook bestaat er speltbrood en zuurdesembrood.

2. Groente omelet.
Vooral voor het ontbijt is dit een heerlijk en snel klaar te maken lekkernij. Je kunt het zo simpel houden als je zelf wilt. Je kunt kiezen voor een pak voorgesneden groente die je aanvult met spek, kaas, zalm, uien of wat je zelf lekker vindt. Ook rijst is lekker door de omelet heen. Uiteraard kruid je de omelet met de heerlijkste kruiden en als je hem bakt in roomboter dan krijg je de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K erbij.

3. Smoothie.
Er zijn eerlijke voedzame smoothies die je in morgen of tijdens lunch kunt eten. Neem het fruit of groente dat je lekker vindt bij elkaar, mix het met yoghurt en een klein beetje olijfolie om de opname te vertragen. Die er nootjes door, bijvoorbeeld cashewnoten, om een stevige bodem te creƫren voor de rest van de dag. Vooral groene smoothies bevatten veel chlorofyl voor extra ontgifting.

4. Rijstwafels.
Als je geen brood eet en je wilt toch een makkelijke snack voor onderweg meenemen, is een rijstwafel ideaal. Met chocolade pasta, pindakaas of kaas is hij heerlijk. Je kunt er twee op elkaar doen zodat je hem makkelijk mee kunt nemen.

5. Pastasalade.
Kies een pasta op basis van spelt, mais, rijst of boekweit. Hier kun je bijvoorbeeld wat gerookte kip, avocado, feta en zongedroogde tomaatjes bij doen. Pesto zorgt voor het sausje erdoorheen. Ook sla erdoorheen is heerlijk.

6. Boekweit of spelt pannenkoekjes. 
Eigenlijk kun je van boekweit en spelt alles maken wat je lekker vindt, zo ook pannenkoekjes. Er is in de supermarkt boekweitmeel te krijgen en spelt kun je ook op verschillende plaatsen halen. Je kunt ze beleggen met alles wat je lekker vindt ook ook dit is weer makkelijk mee te nemen.

7. Groene salade.
Je lichaam kan het hele jaar door bladgroen gebruiken voor een optimale ontgifting en goede darmwerking. Daarom kun je een groene sla of rucolasla als basis gebruiken en deze aanvullen met tomaatjes, gerookte kip, zalm, appeltjes, worteltjes, komkommer en al het andere dat je nog in de kast hebt liggen en lekker vindt.

8. Appel-peren-noten compote.
Als tussendoortje kun je een appelcompote maken door appels en/of peren in stukjes te snijden en deze in een laagje water beetgaar te maken. Hieraan kun je kaneel, gember, rozemarijn, kokosvezels of (wal)noten toevoegen. Heerlijk als tussendoortje of dessert.

In het buitenland bewaren mensen vaak een gedeelte van het avondeten voor de volgende dag, zodat ze 's middags er dan een tweede keer warm van kunnen eten. op de meeste plekken in de wereld wordt er namelijk twee keer per dag warm gegeten. In Nederland is de gewoonte ontstaan om vooral broodmaaltijden te nuttigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire berichten