zondag 30 december 2012

8 MANIEREN OM JE GOEDE VOORNEMENS VOL TE HOUDEN

Met het nieuwe jaar begin je aan je goede voornemens. Je bent misschien wel elk jaar aan het kijken hoe je je kan houden aan je goede voornemens, elk jaar begin je er aan, maar zakt je langzaam weer weg in je oude gewoontes. Hier zijn een paar manieren hoe je je een jaar lang aan je goede voornemens kunt houden. Ze zorgen ervoor dat je je doel behaalt.

1. ZORG VOOR EEN MEETBAAR DOEL.
Een van de manieren om ervoor te zorgen dat je je doel behaald is om een duidelijk einddoel te hebben. Geen open doelen, maar meetbaar. Als je wilt afvallen, maak dan een doel van hoeveel kg je wilt afvallen. Als je vrijwilligerswerk wilt doen, hoe vaak of hoe veel uur in de week wil je dit gaan doen? Stel jezelf duidelijke vragen om goed in kaart te brengen wat je daadwerkelijk wilt.

2. WEES REALISTISCH.
Je stelt jezelf enorm te leur als je als goed voornemen een te hoog doel stelt. Houd in de gaten wat haalbaar en mogelijk voor je is wanneer je je doelen opstelt. Als je voor een strak figuur gaat, dan is het onrealistisch om te denken dat je elke dag 3 uur in de sportschool bezig bent als je er nu nog geen uur per week heen gaat. Een onrealistisch doel ga je niet vol houden.

3. MAAK SUBDOELEN.
In het begin maak je grote hoofddoelen, maar om daar naartoe te werken is het belangrijk om meerdere subdoelen te maken. Je begint ook niet meteen met het lopen van een marathon, maar traint eerst voor de 5 of 10 km, daarna de halve marathon en dan de hele marathon. Daarbij krijg je elke keer als je een subdoel behaald hebt een boost van energie om te streven naar het volgende doel.

4. WERK MET BELONINGEN.
Elke keer als je je subdoel behaald hebt, kun je jezelf een beloning geven. Dit kan van iets kleins, een sticker op een blad met al je doelen zijn, vooral als je als doel hebt dat je minder geld uit wilt geven. Tot iets leuks kopen voor jezelf. Bedenk wel dat je niet jezelf op iets lekkers moet trakteren als je aan het afvallen bent, maar schenk jezelf dan bijvoorbeeld een mooie sjaal. Die kan je zelfs als je door gaat met afvallen nog blijven dragen.

5. DOE HET SAMEN.
Wat is een betere manier om met een vriendin om te gaan als samen werken naar een goed doel? Als je samen met een vriendin naar een goed voornemen toe werkt help je elkaar door de moeilijke perioden heen en het is dubbel zo gezellig!

6. HOUD BIJ WAT JE AL GEDAAN HEBT.
Denk niet aan wat je allemaal nog moet doen, maar aan alles wat je al gedaan hebt. Het hele doel van de goede voornemens is om een verandering in je leven. Elke stap die je naar je goede voornemen zet, is een stap in de goede richting. Focus je op je doel welke dag en kijk wat je daarvoor al bereikt hebt. Het helpt je om door te gaan.

7. HERINNER JEZELF ER AAN HOE BELANGRIJK HET VOOR JE IS.
Je moet goed in gedachten houden waarom je dit doel wilt bereiken. Waarom heb je gekozen voor je goede voornemen? Is het je gezondheid, uiterlijk of uitstraling? Zodra je weer weet waarvoor je het doet, weet je ook waarom je door moet gaan om dit doel te bereiken.

8. HOUD HET LEUK!
Je zult je alleen maar aan je goede voornemens houden als je het leuk houdt voor jezelf. Blijf het niet op dezelfde manier doen, maar wissel de manieren om. Als je een vriendelijker persoon wilt worden stel je je de ene week als doel om naar iedereen te luisteren en de andere week als doel dat je iedereen om je heen complimentjes geeft.

Mocht je goede voornemens hebben voor het nieuwe jaar zul je dit kunnen gebruiken en hoop ik voor je dat je volgend jaar alle goede voornemens hebt behaald en verder kunt gaan met je oude en nieuwe goede voornemens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire berichten