donderdag 10 januari 2013

8 PRAKTISCHE TIPS VOOR HET SAMENWONEN...

Als je al een tijdje een vriend hebt en jullie hebben het erover om samen te gaan wonen, dan is het handig om deze tips mee te nemen. Je zult misschien denken dat het enige wat je moet doen is je spullen inpakken en naar zijn huis brengen, maar zo werkt het in de praktijk niet. Er zijn meer gecompliceerde dingen die je moet regelen. Hier zijn dus een paar tips voor het samenwonen met je vriend.

1. Overleg.
Praat met elkaar over wat je verwacht van het samen wonen. Het is misschien niet zo romantisch, maar je moet goed van elkaar weten wat jullie van elkaar verwachten. Je hebt thuis je eigen routine en deze kan de ander gaan irriteren. Leg alles goed uit zodat je geen ruzie krijgt.

2. Geld.
Als je samen gaat wonen betekent ook dat je samen voor alles gaat betalen. Het huis, de meubels, het eten, gas licht en water en kijk-, luister- en internet geld. Maar er zijn ook dingen die je nog steeds zelf blijft betalen, je eigen computer, kleding of iets anders dat je graag zelf wilt hebben. Overleg goed hoeveel ieder betaald, aan de hand van het salaris en maak een gezamenlijke rekening zodat daar alles van jullie beiden van betaald kan worden. Ook samen sparen, voor als bijvoorbeeld de wasmachine kapot gaat, is een goed idee.

3. Weet het zeker.
Voor beiden geldt dat je er honderd procent achter moet staan. Als je twijfels hebt, wees dan niet bang om deze bespreek aar te maken. De ander gaat het op den duur toch aan je merken en dan kan het wel eens op een vervelende manier over zijn.

4. Opruimen.
Alweer een puntje dat niet echt romantisch is, maar wel erg belangrijk. Je zit niet graag in de ander z'n troep en de ander niet graag in die van jou. Ruim je eigen spullen daarom gelijk op en bespreek met elkaar wie wat in het huishouden doet. Het hele huis moet schoon gehouden worden. Zorg ervoor dat niet een iemand al het schoonmaak werk tegen z'n zin in doet, deel de taken samen.

5. Samenwonen.
Als je samen met iemand gaat wonen, kan dit best wel een shock teweeg brengen. Je ziet opeens een andere kant van je vriend die je nog niet kende. Gun elkaar even de tijd om te wennen aan het samen wonen. Je moet opeens alles delen en dat kan best lastig zijn en het verwerken hiervan kan even duren.

6. Maak tijd voor elkaar.
Vroeger maakte je tijd voor de ander door afspraken af te zeggen en met elkaar iets te gaan doen. Als je samenwoont kan dit erbij inschieten, je ziet elkaar thuis altijd. Zorg ervoor dat je ook nog iets leuks met elkaar blijft doen. Houd voor elkaar een avond vrij om bijvoorbeeld naar de film te gaan, een wandeling te maken of ergens iets te gaan drinken.

7. Je thuis voelen.
Waar je gaat samenwonen is erg belangrijk. Het moeilijkste van bij iemand intrekken is dat het huis helmaal naar zijn hand staat. In het begin zal het niet voelen als je eigen huis. Zorg dat dit wel zo gaat komen. Niet alles hoeft daardoor veranderd te worden, maar zorg met elkaar dat je tot een goede sfeer in je huis komt. Alles waar je je niet prettig bij voelt moet je met hem bespreken. Kan het weg, moet het ergens anders neergezet worden of helpt het al om er een kussen op te leggen. Als je je niet thuis voelt in je huis, dan kan je relatie daar aan kapot gaan.

8. Noodplan.
Het minst leuke aan dit rijtje is dat je een noodplan moet maken. Het is niet leuk om aan te denken, maar het zou wel eens niet goed kunnen werken tussen jullie. dan is het belangrijk om te weten dat je ergens anders terecht kan. We hopen natuurlijk dat het goed blijft tussen jullie.

Samen gaan wonen is geweldig, maar zorg ervoor dat je alles wel helder blijft zien. Er zullen discussies gevoerd worden. In geen een relatie is alles koek en ei. Als je allebei realistisch aan kijkt tegen het samenwonen dan gaat het helemaal goed komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire berichten