vrijdag 18 januari 2013

8 TIPS OM VROEG OP TE STAAN...

Heb jij in de morgen ook altijd zo'n moeite om uit je bed te komen en ben je je daarom altijd aan het haasten? Zonde, want in de ochtend is het juist goed om de tijd voor jezelf te nemen zodat je de dag goed en rustig begint. Ook zorg je beter voor je zelf als je in de ochtend de tijd heb. Niet alleen voor je uiterlijk geldt dit maar ook voor je innerlijk. Ken je het gezegde: Haastige spoed is zelden goed? Neem die eens mee als je in de ochtend weer vroeg op moet staan en ook de volgende tips kunnen je helpen om op tijd op te staan zodat je alles kunt doen wat je wilt doen.

1. Gebruik nooit de snooze knop.
Ben je zo'n iemand die als de wekker gaat gelijk zijn snooze knop indrukt en zich omdraait om weer verder te slapen? Doe dit niet meer. Je raakt hierdoor gewent aan half slapen/half wakker zijn. Hierdoor ga je in de nacht slechter slapen en wordt je 's ochtends vermoeider wakker.

2. Gebruik een wekker waarvan je niet boos wordt. 
Niets is zo vervelend dan op een nare manier wakker worden. Denk maar eens aan het wakker worden door de bouwvakkers in je straat of door het timmeren van je buurman. Bij een wekker werkt het precies hetzelfde. Als je boos wordt van het geluid van je wekker, koop dan een nieuwe zodat je veel vrolijker en beter wakker wordt.

3. Gebruik 6 uur voor het slapen gaan geen caffeine.
Als iets slecht is voor je nachtrust is het caffeine wel. Als je dit voor het slapen gaan nuttigt dan slaap je onrustig en wordt je ook onrustig wakker en is het moeilijker voor je om gelijk uit bed te komen.

4. Leef met het licht.
Van zonlicht in je gezicht wordt je veel rustiger wakker. In de zomer helpt de zon je, maar in de winter is het vaak nog donker als je op moet staan. Hier zijn speciale wekkers voor uitgevonden. Ze laten het vanzelf telkens iets lichter worden waardoor je goed wakker kunt worden.

5. zorg voor een vast ochtendroutine.
Een routine is voor een rustig leven goed. Niet alleen het ritme van je gehele dag, maar vooral het ritme van de ochtend. Natuurlijk is je routine in het weekend anders dan door de weeks, maar probeer door de weeks je te houden aan je routine. Hierdoor weet je lichaam als je wakker wordt precies wat er gaat gebeuren. Geen onverwachte dingen die gaan gebeuren en je lichaam en geest zijn hierdoor rustiger.

6. Weet wat je de volgende ochtend moet doen.
Niet alleen je ochtendroutine is erg belangrijk, maar ook je agenda voor de volgende dag. Wees de dag ervoor goed voorbereid op wat komen gaat en je hoeft je nergens meer zorgen om te maken. Ga je op reis? Zorg dat je tas de dag ervoor helemaal klaar is, gecheckt en dubbel gecheckt waardoor je niet de hele nacht licht te malen wat je nog allemaal moet meenemen. Hoe rustiger je de nacht doorbrengt, hoe beter je je bed uit kunt komen.

7. Matig het gebruik van smartphone en tablet voor het slapen gaan.
Als je de avond voor het slapen gaan nog erg met je smartphone en je tablet bezig bent, worden je hersencellen door het internet geprikkelt. Deze informatie ben je 's nachts aan het verwerken, terwijl je hoofd juist tot rust moet komen als je in bed ligt. Ook kun je nare berichten krijgen via verschillende  media die ervoor kunnen zorgen dat je de hele nacht aan het piekeren bent. Daarnaast is het licht dat de apparaten uitstraalt effect te hebben op je nachtrust. Door het licht wordt het slaaphormoon melatonine onderdrukt.

8. Luister naar rustgevende muziek of lees een boek voor het slapen gaan.
Het luisteren naar rustgevende muziek en het lezen van een boek hebben de omgekeerde werking op je hersenen dan wat er geschreven staat bij nr. 7 over de smartphone en tablet. Het zorgt ervoor dat je tot rust komt, nergens aan hoeft te denken en dat het slaaphormone melatonine wordt aangemaakt.

Komt dus goed tot rust en sta lekker vroeg op om aan je ochtendroutine te beginnen. Je voelt je hierdoor de hele dag door vast veel beter en rustiger. Geen last meer van vermoeidheid en misschien krijg je wel hele goede ideeen door je hersenen die goed kunnen nadenken na een goede nachtrust.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire berichten