woensdag 9 januari 2013

EET JE MOOI: HAVERMOUT...

Met havermoutpap ben ik opgegroeid. Mijn vader maakte vroeger altijd havermoutpap 's morgens. Eigenlijk doet hij dit nog steeds. Een heerlijke geur rook je door het hele huis en af en toe had hij voor mij ook een beetje klaargemaakt. Toen ik wat ouder was en hele nachten weg was, aan het dansen op feestjes, kwam ik altijd vroeg in de ochtend weer thuis. Mijn vader was dan al wakker en maakte voor mij havermoutpap. Heerlijk na een nacht dansen. Daarna kon ik ook altijd heerlijk slapen. Misschien denken de meesten van jullie wel dat havermout ouderwets is en denken jullie aan jullie opa en oma als je het woord havermout hoort. Maar het is verre van ouderwets. Het komt echt weer helemaal terug. En dat is niet voor niets.

1. Rijk aan...
In havermout zitten een heleboel goede stoffen. Het is rijk aan vitamine B1, magnesium, fosfor, bevat veel vezels, is goed voor je cholesterol en is super verzadigd.

2. Je huid.
Havermout zorgt voor een reinigende voedende werking voor je huid. Ze zorgen ervoor dat je huid zacht is. Een stralend velletje, die niet droog, ruw of schilferig is.

3. Gezondheid.
- In 1997 werd officieel bekend gemaakt dat havermout het risico op hart- en vaatziekten kunnen verlagen.
- Ook zorgt het ervoor dat je darmen aan het werk worden gezet, daardoor is het goed voor mensen die darmklachten hebben.
- Havermout zorgt voor lagere pieken in je bloedsuikerspiegel en een lage GI-waarde.
- Het bevat veel vezels die afkomstig zijn uit granen, als je veel van deze vezels eet kan dit de kans op diabetes verkleinen.

4. Sporters en afvallers.
Havermout bevat naar verhouding weinig calorieen, ongeveer 350 kcal per 100 gram en slechts 1 gram suiker per 100 gram. Om af te vallen of als je veel sport is het goed om je dag met een havermoutontbijt te beginnen. Je kunt er een aantal uren mee vooruit. Bovendien zorgt het bij sporters voor een snellere vetverbranding en een snellere opbouw van spiermassa.

5. Overal verkrijgbaar.
Je hoeft voor niet helemaal naar speciale winkels voor de havermout, waardoor geen extra drempel geeft om het te kopen. Havermout of havervlokken kun je in alle grote supermarkten en natuurwinkels komen.

6. Havermoutpap.
Havermoutpap is de bekendste variant van wat je kunt maken van havermout. Het is lekker, makkelijk te maken en je kunt er allerlei variaties mee bedenken. Probeer eens havermoutpap met stukjes appel of ander stuk fruit, honing, suiker of een ander zoete stof, met cacao of probeer het met rijst erdoorheen.

7. Recepten.
Je kunt nog veel meer doen met Havermoutpap. Als je 's ochtends altijd smoothies drink kun je havermout erdoorheen doen zodat je een stevig begin van de dag hebt en het is nog lekker ook.

Havermout smoothie:

Ingredienten
1kop (soya) melk
1/2 tas havermout
1 banaan in stukken
1 kop sinaasappelsap

bereiding
Doe dit bij elkaar in de blender en mix op hoge snelheid.

Uiteraard kun je zelf alle fruitsoorten toevoegen die je lekker vindt. Soms die ik er ook nog ongezouten cashewnoten of chiazaadjes doorheen.

Zoek op internet ook eens naar een havermouttaart, havermoutkoekjes, cupcakes met havermout, havermoutbrood, maar misschien kom je nog wel meer tegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire berichten