vrijdag 26 juli 2013

8 MANIEREN OM OM TE GAAN MET ANGST...

Een proefwerk, bungeejumpen, een presentatie houden of misschien wel een gesprek aan gaan met iemand waar je ontzettend tegenop zit. Iedereen heeft wel een moment in zijn leven gehad dat je even de angst door je lichaam voelt stromen. De kern van elke angst is dat je bang bent dat er iets gebeurt dat je niet aan kunt. We kunnen altijd nog meer dan we denken. Maar wat doe je om zo rustig mogelijk te blijven zodat je doel toch behaald wordt en je zelfvertrouwen vergroot wordt?

1. Ontspan je lichaam.
Adem rustig in en uit en laat heel je lichaam ontspannen. Je kunt namelijk niet angstig zijn als je lichaam ontspannen is. Je lichaam geeft zo het signaal af naar je hersenen dat er niets aan de hand is.

2. Orden je gedachten.
Angst wordt meestal veroorzaakt doordat je je vooraf van alles inbeeld over wat er allemaal fout kan gaan. Is dit wel de realiteit? Angst is een fanatsie van wat we niet willen dat gebeurt. Draai daarom deze gedachten gang eens om. Wat kan er allemaal goed gaan en focus je op deze gedachten. Zo is de kans groter dat dit gebeurt.

3. Vergroot je zelfvertrouwen.
Vanuit de gedachten van wat er wel goed kan gaan, kun je je zelfvertrouwen laten groeien. Zeg tegen jezelf dat je de presentatie goed gaat geven zondar dat je gaat stotteren of niet meer weet wat je wilt vertellen. Bedank je wat dat met je doet en neem dit mee. Geloof in jezelf en in je vaardigheden. Wat er ook gebeurt, je kunt het aan. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe minder angst je voelt.

4. Neem actie.
Hoe langer je wacht, hoe meer je uitsteld, hoe meer je ertegenop gaat zitten. Ben je bang voor een presentatie? Oefen hem eerst met een goede vriendin, daarna voor een klein groepje en bouw het langzaam op voor het grote werk.

5. Lach je angst weg.
Angst weglachen is een van de bekendste afleidingen. Als je lacht denk je aan iets vrolijks waardoor je even niet meer aan aan de angst denkt. Je lichaam ontspant als het ware waardoor en tijdens het lachem komen er stoffen in je hersenen vrij die ervoor zorgen dat je je prettig voelt. Je prettig voelen en angst hebben gaan niet samen.

6. Laat je afleiden.
Zit je nu al op tegen iets dat je over een paar dagen moet doen? Ga op zoek naar dingen die je rust geven. Ga met vrienden uit eten, naar het strand of ga naar de bioscoop. Als je iets aan het doen bent, maak je je geen zorgen over wat er over een paar dagen te doen staat.

7. Laat je begeleiden.
Mocht je echt aan faalangst of aan een andere angst leiden, dan is het geen slecht idee om je te laten begeleiden. Neem contact op met een proffesioonele coach die je helpt om je zelfvertrouwen te vergroten en je angsten te verkleinen.

8. Accepteer je angst een beetje.
Angsten hebben we allemaal en horen bij het leven. Angst geeft je een kick om iets toch te doen en een goed gevoel achteraf. Zonder een beetje angst is alles in het leven saai. Je mag dus best een beetje angst hebben. Het zet je scherp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire berichten